Üzüm Kurutma İşlemi Ne Şekilde Yapılır?

Üzüm Kurutma İşlemi Ne Şekilde Yapılır?

Demir deposu olan besin kaynaklarından üzümü hem taze, hem de kurutulmuş olarak severek tüketiriz. Kuru üzümde bazı minerallarin yaş üzümden daha fazla olduğu bilinmektedir. A ve B1 vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir ve sodyum mineralleri bakımından zengin olan kuru üzüm, kalorisi de yüksek ( 100 gr’ında 290 kalori olan) bir besindir. Bu nedenle tüketirken ölçülü olmakta fayda vardır. Kuru üzüm elde etmek için yaş üzümün kurutulmasında uygulanan iki farklı yöntem mevcuttur:

Doğal kurutma

Bandırma yolu ile kurutma

Doğal kurutma; siyah ve çekirdekli üzüm çeşidine uygulanan bir yöntemdir. Adından da anlaşılacağı üzere doğal bir uygulamadır. Bol güneş alan yerlere serilen sergiler üzerine serilerek ya da salkımlar halinde asılarak üzümler istenen kıvam elde edilene dek kurutulur.

Bandırma yolu ile kurutma; beyaz ve çekirdekli/ çekirdeksiz üzüm çeşitlerine uygulanan bir kurutma yöntemidir. Bandırma yönteminde üzümlerin üstündeki mumsu tabakayı çatlatmak için sıvı kullanılır. Bu sıvıya “bandırma sıvısı” adı verilir. Bandırma sıvısı zeytinyağı ilave edilmiş potasyum karbonat ya da küllü su ve zeytinyağı karışımı şekillerinde olabilmektedir. Bandırma sıvısının işlevi, üzümün sıvı kaybını hızlandırıp, kurumasını kolaylaştırmaktır. Bandırma adı verilen kısım üzümün bu svıya maruz bırakılmasıdır. Üzümler bandırıldıktan sonra yine kurumayı kolaylaştıran güneşli alanlara serilen sergiler, toprak ya da beton zeminler üzerinde kurumaya bırakılır. Kuru üzüm, düzenli tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Karaciğere faydaları yüksektir.

Yüksek demir içeriği ile demir eksikliği ve kansızlık yaşayan kişiler açısından faydası fazladır. Kuru üzümü solo tüketmek mümkün olduğu kadar, reçel, komposto gibi formlarda ya da kek, vb. yiyeceklerin içine katarak da yemek mümkündür. Çekirdekleri çıkarılmış kuru üzümü karabiberle birlikte yemenin böbreklere iyi geldiği, böbrek kumu dökmeyi kolaylaştırdığı belirtilmektedir. Kuru üzüm birçok şekilde tüketilmektedir. Çekirdekleri ayrı değerlendirilir. Çekirdeklerinden üretilen üzüm çekirdeği yağının da kalbe iyi geldiği ifade edilmektedir.
Top