Kuru Üzüm Bağı Tesisi

Kuru Üzüm Bağı Tesisi

Ege Bölgesinde özellikle Gediz Havzasında iklim ve toprak özellikleri bol ve kaliteli çekirdeksiz kuru üzüm elde edilmesine çok uygun bulunmaktadır. Bununla beraber bazı küçük alanlarda sık sık dolu zararı görülmekte, bazı yerlerde de toprakta aşırı miktarda tuz, kireç ve bor bulunmaktadır. Böyle yerlerde kuru üzüm verim ve kalitesi düşük olacağından bağ tesisisinden kaçınmalıdır.

Uzun yıllar pamuk tarımı yapılmış topraklarda, yeni sökülmüş yaşlı bağ yerlerinde hemen yeni bağ tesis etmek sakıncalıdır. Böyle yerlerde bulunan hastalık ve zararlılar yeni dikilen asma fidanlarına geçerek onların gelişmelerine mani olurlar. Zayıf asmalardan oluşan bağlarda verim azdır ve üzümler kalitesizdir. En iyisi orada birkaç yıl hububat ve baklagil yetiştirdikten sonra bağ tesis etmelidir.

Bağcılıkta asma fidanı seçimi de önemlidir. Yine hastalık ve zararlılarla bulaşık asma fidanlarının gelişmesi iyi olmamaktadır. Filoksera ile bulaşık bağ alanlarında ise Amerikan asma anaçları üzerine aşılı çekirdeksiz üzüm fidanları kullanılmalıdır. Bunun için sertifikalı fidanları tercih etmelidir. Bu fidanlarla kurulan bağlarda kuru üzüm verimi kalitesi yüksek olmaktadır.

Bağcılıkta yüksek telli terbiye sistemlerinin uygulanması asmaları dondan büyük ölçüde korumakta, traktör ve ekipmanlarının kullanımına olanak sağlayarak toprak işlemesi, ilaçlama ve hasat gibi kültürel işler daha ucuz ve daha kolay yapılabilmektedir. Böyle bağlarda kuru üzüm verimi ve kalitesi artmaktadır.
Top