Serada Erik Yetiştiriciliği

Serada Erik Yetiştiriciliği

Bilindiği üzere ülkemizde son yıllarda turfanda (serada) erik yetiştiriciliği oldukça artmış ve halen de devam etmektedir. Fakat yetiştiricilikte yapılan birçok hata vardır.Bu hatalar anaç,tozlayıcı çeşit seçimleri,sıra arası ve sıra üzeri mesafelerin çok uzun veya çok kısa bırakılmasıdır. Öncelikle anaç seçiminden başlarsak ;

Her çeşitte olduğu gibi erikte de anaç çok önemlidir.Örneğin bir şeftali çeşidi kayısı veya erik anacına aşılanırsa aşı uyuşmazlığı olacak ve en ufak bir darbede aşı noktasından ağaç kırılacaktır. Yapılan en büyük hatalardan bir tanesi kayısı anaçlı yani zerdali anaçlı erik fidanı dikimidir.Burada yapılması gereken klasik erik çöğürü veya yarı bodur bir anaç olan myrobolan 29-c anaçlı erik fidanı temin edilmesidir. Ama üretim sera içerisinde yapılacaksa birim alandan daha fazla ürün elde etmek için klasik anaç yerine yarı bodur anaçlı erik fidanı tercih edilmelidir.Can eriğine tozlayıcı olarak kesinlikle dik erik dediğimiz cin eriği dikilmelidir. Sera kurulumu ve fidan dikimine geldiğimizde; Öncelikle sera işinin ustası kişilere yaptırılmalı ve mutlaka ısıtma,havalandırma sistemleri olması gerekir. Daha sonra toprak tahlili yaptırılıp eksik maddeler toprağa ilave edilip toprak güzel bir şekilde işlenmelidir.

Fidan dikiminde ise çukurlar mümkünse 15-20 gün öncesinden 40X40 cm derinlik ve genişlikte açılmalıdır.Myrobolan 29-c anaçlarının en ideal dikim mesafesi sıra üzeri 3 sıra arası 3,5 metredir.Bu genişliklerde yerler işaretlenmeli ve fidan dikimi yapılıp can suyu verilmelidir. Ağaçlar meyve verme yaşına geldiğinde gündüz saatlerinde hava sıcaklığı ocak ayında sera içerisinde 25-26 derecelere geldiğinde ağaçlar büyük ihtimalle çiçek açacaktır.Ancak gece saatlerinde bu sıcaklığı mutlaka korumak gerekir aksi halde çiçekleri soğuk vurur ve sonucunda ürün kayıpları meydana gelir.
Top