Şeftali Ağaçlarında Mumya Hastalığı

Şeftali Ağaçlarında Mumya Hastalığı

Hastalık bitkinin çiçek, çiçek sapı, meyve ve sürgünlerinde belirti gösterir. Hastalığa yakalanmış çiçeklerin petal yaprakları, dişicik borusu ve erkek organları kahverengileşerek renk değişimi tüm çiçeğe yayılır. Hasta çiçekler dal üzerinde kurur ve mumyalaşır.
Meyve enfeksiyonları genellikle meyve olgunlaşmasına yakın dönemde meydana gelir. İlk belirti meyve kabuğunda oluşan kahverengi bir veya birkaç lekedir.

Lekelerin etraflarında açık kahverengi bir halka oluşur. Çürüklük meyve etinin içine doğru gelişir ancak leke çukurlaşmaz. Bu lekeler üzerinde 1-3 gün sonra konidium yastıkları oluşur. Meyve üzerindeki misel kütlesi zamanla meyveyi buruşturur ve tamamen kurutur. Kuruyan meyveler mumyalaşır ve dalda asılı kalır.

Çiçek sapından enfekte olan sürgünler esmerleşir, ince sürgünler tamamen kurur. Kalın dallarda ise kanser yaraları oluşur. Kanser yaralarının altındaki parankima dokusu erir ve kahverengiye döner. Kuruyan kısımlardaki tomurcuk, çiçek, meyve ve yapraklar da ölür ve dala asılı hâlde kalır. Yağmurlu ve nemli havalarda yara etrafında zamklanma görülür.
Top