Kayısı Çeşitleri

Kayısı Çeşitleri

Şekerpare: Özellikle Akdeniz yöresinde yaygınlaşan ağacı kuvvetli gelişen, meyveleri iri, meyve eti koyu rengi turuncu, yarma ve bol suludur. Haziran son ve Temmuz ilk haftalar olgunlaşır.

Tokaloğlu: Ağacı kuvvetli büyür, meyveleri orta irilikte, kehribar sarısı renginde, güzel kokulu ve küçük çekirdeklidir. Konya Yalova ve Erzincan da yaygınlaşmış varyeteleri bulunur. Yöreye göre Haziranın 3. haftası ile Temmuzun 3. haftasında olgunlaşır.
Şam:Geniş ve yayvan gelişir.Meyveleri iri, meyve rengi turuncu üzerine kırmızı lekeli olur. Çekirdeklerinin ucu sivridir.

Hacıhaliloğlu: Malatya nın standart kurutmalık çeşididir.Ağaç Dik ve kuvvetli gelişir.Meyve orta irilikte,bir yüzü kırmızımtrak, az sulu, aromalı ve küçük çekirdeklidir.

Kabaaşı: Ağaçları orta büyüklükte, dik ve kuvvetli gelişir. Meyve orta irilikte oval şekilli, meyve ve et rengi sarıdır. Çekirdek oval ete yapışık değildir.

Şalak (aprikoz, Iğdır): Iğdır yöresinin sofralık çeşididir.Yayvan taçlı , kuvvetli ağaçlar oluşturur.Verimli bir çeşittir.Meyve şekli eliptik ovaldır.İri meyveli (50-65 gr ağırlığında)Meyve ve et rengi sarıdır.Bariz olarak simetrik meyveli çekirdekleri uzun şekilli ve tatlı haziran ayının 3-4 haftalarında olgunlaşır.

Roxana

İtalya merkezlidir. İri, yuvarlak-uzunumsu şekillidir, yaygın olarak canlı kırmızı renkle kaplıdır. Sarı meyve eti hafifçe kırmızı damarlıdır, yüksek dayanıklılığa sahiptir
Ağaçları kuvvetli gelişen seyrek dallı ve iri yapraklı, yayvan gelişen bir çeşittir. Meyve orta irilikte meyve tutumunun az olduğunda oldukça iridir. Meyve kabuğu sarı zemin üzerine koyu turuncu - kırmızı renktedir. Temmuz ayının 3. haftası hasat olumuna gelir. Geçit bölgeleri için önerilen sofralık bir çeşittir.


Prececo De Thyritinte

Yunanistan kökenli erkenci çeşitlerden olup ağaçları kuvvetli ve yayvan gelişir. Meyve orta irilikte, kabuk sarı zemin üzerine turuncu -kırmızı renklidir. Meyve eti sarı et renginde sert dokulu ve suludur. Bursa şartlarında haziran ayını ilk haftası olgunlaşır. Erkenci olması nedeniyle özellikle Akdeniz ve Ege Bölgeleri sahil şeridinde üretimi yaygınlaşmaktadır.
Top