İncirlerde Gövde ve Dal Hastalıkları

İncirlerde Gövde ve Dal Hastalıkları

Çelik Marazı

Etmeni Phomopsis cinerescens dir. Fungusun sporları böcekler budama aletleri yağmur ve rüzgarla dağılır. Hastalık sürgünlerde büyümenin durması ve zayıf düşmesi ile belli olur. Sürgün ve ince dallarda hafif şişkinlik kararma ve koyu renkli bir zamk salgılama ile başlar. Zamanla bu kısımlar genişler, çatlar, ve açık kanser yaraları oluşur. Sırasıyla kalın dal, gövde ve kök boğazı şeklinde ilerleyerek tüm ağacı kurutur. Hasta kısımlarda kabuğun altı normal rengini kaybederek esmerleşir ve çürür. İncir ağaçlarının önemli bir hastalığıdır. Üreticiler emzik marazı adı verirler. Kültürel ve kimyasal program titizlikle yerine getirilmelidir.

Mücadelesi

• Budama mevsiminde hastalık ağacın tümünü kapsamış ise böyle ağaçlar sökülmelidir.

• Hastalık yeni bulaşmış ise hastalıklı kısımlar sağlam kısma kadar temizlenmelidir.

• Budanan ve temizlenen kısımlara 3 kısım ardıç katranı+bir kısım toz halinde göztaşı karışımı sürülmelidir.

• Budama aletleri alevden geçirilerek dezenfekte edilmelidir.

• Budamayı takiben ağaçlara, % 2’lik Bordo Bulamacı atılmalıdır.

• Hastalıklı ağaçlardan aşı kalemi veya çelik alınmamalıdır.

Yaprak Hastalıkları

İncir Mozaik Virusu (Ficus virus I Smith)

Etmeni Ficus virus I, Smith dir. Ege bilgesinde tüm incir ağaçlarında görülen ağaçlarda zayıflık, verim ve kalite düşüklüğüne neden olan bir hastalıktır. En belirgin belirti yapraklar da dağınık sarı yeşilden açık sarıya kadar değişen çeşitli büyüklükte mozaik şeklinde lekelerdir. Hastalık meyvelerde de belirti verir. Oluma yaklaşmış meyvelerde lekeler yapraktakine benzer. Yayılması çelik, aşı ve vektörlerle olur.

Mücadele:

• Virusten arındırılmış fidan kullanımına önem verilmelidir.

• Kimyasal mücadelesi yoktur. Vektörlerle mücadele yapılmalıdır.

Meyve Hastalıkları

İncir meyvelerinde en büyük sorunlardan biri de çürümedir. Çürümelerin bahçede gelişen gelişi güzel bir olay olmadığı, hava koşullarının etkisiyle oluşmadığı çeşitli hastalık ve zararlılara bağlı olduğu unutulmamalıdır. Meyvenin çürümesi içersinde gelişen bakteri maya ve benzer etkenler nedeniyledir. Çürüme etmenleri incire böcekler aracılığı ile taşınır. Çürüme olayı meyve daha ağaç üzerinde iken başlar. Meyvenin çürümesi, ekşimesi gibi durumlar havanın değişikliği, toprağın nemi suların etkisi ile görülmez.
Top