Hurma Ağaçlarında Meyve Oluşumu

Hurma Ağaçlarında Meyve Oluşumu

İlk Oluşum: Bu ilk oluşumdur. Döllenme ameliyesinden sonraki ilk şekillenmedir. Mısır tanesi büyüklüğünde tadı acı, rengi ilk dönem beyaz, daha sonra yeşil, şekli yuvarlağımsıdır. Bu merhale Haziran ayına kadar devam eder. Bazı Arap ülkelerinde başka isimle de isimlendirilmiştir.

Gelişme: Bu ikinci merhaledir. Bu merhaleye bazı devletlerde hılel denir. Temmuz ayına kadar devam eder. Rengi yeşildir. Zeytin büyüklüğünde tadı acıdır. Belah merhalesi üzümün koruğu mesabesindedir.

Kızarma: Bu üçüncü merhaledir. 2 ila 4 hafta sürer. Rengi çeşidine göre genellikle kırmızı veya sarıdır.Yavaş yavaş tatlanmaya başlamıştır. Yine de az da olsa kekrilik vardır. Bu merhale artık hurmanın olgunlaşmaya başladığının ve koparılma mevsiminin geldiğinin habercisidir.

Olgunlaşma: Dördüncü merhale rutab oluşumudur. Temmuz un başından ağustos ortalarına kadar devam eder. Bu merhalede hurma artık iyice tatlanmış ve olgunlaşmıştır. Bu haliyle tüketilebilir. Bu gün Araplar rutab’ı derin dondurucularda daha sonra kıymetli misafirlerine ikram etmek için stoklarlar. Zira normal hava şartlarında uzun süre kalamaz bozulur.

Hasad : Bu merhale hurmanın olgunlaşmasının en son merhalesidir. Hurma hava şartlarına ve hurma ağacının cinsine göre olgunlaşır. Bazı hurmalar diğerlerine göre daha geç olgunlaşır. Hava durumunun da bunda etkisi çoktur.
Top