Armut Ağaçlarında Hasat Sonrası Depolama İşlemi

Armut Ağaçlarında Hasat Sonrası Depolama İşlemi

Meyvelerin depolanmasının amacı; su kaybı, buruşma, fizyolojik ve patolojik kökenli bozulmalar ve aşırı olgunlaşmayı önlemektir.

Depolamada Başarıyı Etkileyen Faktörler:

Hasat öncesi etkiler: Çeşit ve anaç, iklim ve toprak, kültürel işlemler

Hasat ve sonrası etkiler: Hasat zamanı, hasatta özen, ayıklama ve gruplandırma, taşıma ve erken depolama

Depolama ve sonrası etkiler: Depo sıcaklığı, yüzde nem, hava hareketi ve istif, (depoda kontrol ve depodan çıkarma) başarılı şekilde depolanan meyvelerin özellikleri, hasat sonrasında bozulmalar ( fizyolojik bozulmalar, hastalıklar, deponun dezenfeksiyonu).ve azaltılması Armut çeşitlerinin en iyi saklama sıcaklıkları birbirinden farklıdır. Uzun bir saklamanın yapılabilmesi için sıcaklığın -0.5- 0.6 0 C olması gerekir. Armut yeme olumunda genel olarak -3 0C’de donarlar. Onun için sıcaklığın korunması gerekir. Depolarda saklanan armutların yüksek kaliteli olması için depodan çıkarıldıktan sonra satışa sunulmadan önce 18- 21 0C ve %80- 85 nem miktarı olan bir yerde olgunlaşmaları beklenmelidir. Sonra satışa arz edilebilirler.

Adi saklama koşullarında armutlar hava nisbi nemi yüksek tutmak tehlikeli olabilir. Nemin %70’te tutulması yeterlidir. Soğuk hava depolarında ise bu %90 olabilir.
Top