Yabani İğde

Yabani İğde

Dünyanın varolduğu yıllar boyunca bir çok bitki türleri yetişmiştir, kimisi farklı topraklara , suya veya başka şeylere ihtiyaç duymuştur. Pisha kumtaşı , Dünyanın kanseri olarak bilinir. henüz hiçbir bitki bu bir çeşit taş olan kumtaşın üzerinde yetişmemiştir, sadece Yabani İğde hariç. Pisha kumtaşı kum granüllerinden oluşan ve soğuk alanlara kadar uzanan bir bölgede yer alır. Su bulmak çok zordur, Yabani İğde dışında hiçbir bitki bu ortamda canlı kalamaz .Yabani İğde 2-5 m yüksekliğe ulaşır ve kökleri yaralandığında yeni bitki oluşturma eğilimindedir. Erkek ve dişi çiçekler farklı ağaçlarda bulunur. Her ikisi de meyve üretimi için gereklidir. Dallar gri ve dikenlidir ve gümüşi-beyaz yapraklara sahiptir. Küçük sarımsı çiçekler baharda açarlar sonra yapraklar ve sarı-portakal rengi meyveler bunu takip eder. Meyveler kış boyunca ağaçta kalabilir.

Yabani İğde yaprak döken ,çalı formunda bir ağaçtır, 1-2 m yüksekliğinde ve büyük dikenlere sahiptir. Çiçekler sarı-yeşil ve erkek dişileri farklı ağaçlarda olur. Yabani İğde çok sayıda yaprak ve dallara sahiptir, kök sistemi çok hızlı gelişir. Su ve toprak yetersizliği durumda diğer bütün ağaçlardan daha idealdir. Çiçekleri yaprakran önce oluşur ve üreme rüzgar ile gerçekleşir. Çiçeklerin erkek mi dişi mi olduğu çok zor anlaşılır. Çiçeklerin aksine meyveleri canlı ve çok güzeldir kırmızı, portakal , portakal-sarı veya sarı renklidir. Meyveler 10 farklı vitamin, 24 iz element, 18 amino asid ve çok zengin proteinler ile biyoaktif maddeler içerir. Vitamin C oranı dünyadaki en yüksek olan meyvelerden biridir (Kuşburnu, arnavutbiberi ve kırmızı tatlı biberdendan sonra). Vitamin E beta karoten ve flavonoid içerik açısından(kanamaya karşı kullanılabilen vitamin benzeri madde) en üst düzeydedir.

Yabani İğde orijin olarak 25~40 milyon yıldan fazla bir geçmişe sahiptir. Bu uzun geçmişi boyunca , litosfer değişiklikleri , buzul çağı, Himalayaların oluşumu, balçık topraklar gibi birçok etken bitkinin ekolojik olarak gelişmesine ve kuraklığa , soğuğa, kireçli topraklara dayanıklı hale gelmesini sağlamıştır. Böylece ekolojik adaptasyon, karmaşık metabolizma, besin değeri ve içerdiği çok fazla miktarda kimyasal içeriği ile çok kıymetli bir ağaçtır.
Top